Termoslar Nasıl Kullanılır?
Son derece basit olan termos kullanımında birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz yeterli. Dilerseniz bu noktaları maddeler halinde inceleyelim. Siz de bu adımları izleyerek termos nasıl kullanılır en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.
- Öncelikle termosun içerisine her tür içeceği koymamanız gerekiyor. Hangi tür içeceklerin kullanılmaması gerektiğine yazının başında değinmiştik.
- İçeride çok fazla basınç oluşmasını önlemek ve kapağın doğru bir şekilde kapanmasını sağlamak için termosu ağzına kadar doldurmaktan da kaçınmalısınız.
- Ufak bir hava payı bıraktıktan sonra kapağı tamamen kapattığınızdan emin olmanız önemli.
- Eğer yeni kaynamış veya kaynamaya çok yakın bir içeceği termosa koyduysanız kapağını kapatmadan önce otuz saniye beklemenizde fayda var.
- İçerideki sıcak havayla vakumlanan kapağı açarken dikkatli olmalı ve termosu yüzünüzden uzağa tutmalısınız.
- Termosu kullandıktan sonra temizlemeyi de kesinlikle ihmal etmeyin.
- Ürünün hasar görmesini önlemek için doğrudan kahve makinesinin altına veya ocağa koymamanız da son derece önemli.
Termoslar Kaç Saat Boyunca Sıcak Tutabiliyor?
Sıcaklığı muhafaza edebilmesi için kullanılan termoslar hakkında en çok merak edilen soru “termos kaç saat sıcak tutar” oluyor. Tüm termos çeşitleri için tek bir zaman aralığı verebilmek pek de mümkün değil. Çünkü bu süre, termosta kullanılan malzemenin özelliklerine ve termosun tasarımına göre değişebiliyor. Fakat ortalama bir süre verecek olursak termos çeşitlerinin 5 ila 9 saat arasında ısıyı koruduğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı modeller, 24 saati geçen sürelerde içeceğinizi sıcak veya soğuk tutmayı başarıyor. Siz de sürprizlerle karşılaşmamak için ürünü satın almadan önce açıklamalarda belirtilen ısı koruma süresine dikkat edebilirsiniz. Uzun yıllar dayanıklılık gösterecek bir ürüne ihtiyaç duyuyorsanız bu noktada kapak tasarımına da dikkat edebilirsiniz. Hava geçişinin sağlandığı tek yer olan kapak, ne kadar güçlü yapıdaysa ısıyı da o kadar uzun süre koruyabilir. Termosun içerisindeki ısıyı takip edebilmek ve içeceğinizi soğumadan içebilmek için dijital kapağa sahip çeşitleri de tercih edebilirsiniz. Bu tür ürünlerde, kapağın üzerinde bir LED gösterge yer alıyor ve termosun içerisindeki ısıyı size bildiriyor. Son derece kullanışlı olan bu modeller, içeceğinizin soğumaya başladığını erkenden fark edebilmenizi sağlıyor.
Termoslar, önceleri ya outdoor ürünü olarak biliniyor ya da büyük boyutlardaki çeşitleri pikniklerde kullanılıyordu. Son dönemde bir hayli artan bireysel termos çeşitleri, bu kullanımın günlük hale gelmesine de yardımcı oldu. Fakat artan modeller ve geniş fiyat aralığı seçim aşamasını zorlaştırırken soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Siz de uzun yıllar güvenle kullanabileceğiniz bir termos arayışındaysanız bu yazıda merak ettiğiniz pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz. İşte termos hakkında bilgi sahibi olmak isteyebileceğiniz önemli sorular:
Termoslar Ne İşe Yarar?
Termoslar genellikle içeceklerin sıcaklığını korumak için kullanılıyor. Fakat bu ürünlerden soğuk içeceklerin muhafazasında da yararlanabilirsiniz. Çift duvarlı bir yapıya sahip olan termoslar, içecekleri saklarken harici bir sıcak ya da soğuk hava uygulamıyor. Yalnızca mevcut sıcaklığın dışarı kaçmasını engelliyor. Bunun için de üretim aşamasında, iki duvar arasındaki hava tamamen emiliyor ve adeta bir vakum etkisi oluşturuluyor. Gördüğünüz gibi son derece maharetli olan termosların çalışma prensibi oldukça basit. Peki termosa ne konur diye düşünüyorsanız bunun cevabı da geliştirmeye açık. Termosların içerisine genellikle kahve ve çay koyuluyor. Bunun dışında kamp ve diğer outdoor aktiviteleri için çorbalar ve sıvı oranı yüksek yiyecekler koyulabiliyor. Soğuk içecekleri ise limonata, süt, soğuk çay ve meyve suları olarak sıralayabilirsiniz. Gelelim termosun içine koymamanız gerekenlere. Süt konusunda bazı istisnalar mevcut. Hayvansal süt ve süt ürünleri, belli sıcaklıklarda bakteri üretimine neden olabileceği için kullanılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca kuru buz ve gazlı içecekler de oluşturduğu basınç sebebiyle vakumlu kapağı bozabileceği için tavsiye edilmeyen ürünlerin arasında yer alıyor.
Termos Çeşitleri Nelerdir?
Termos ne işe yarar sorusunu cevapladıktan sonra sıra geliyor çeşitlerine. Termosların, pek çok farklı kullanıma hitap eden çeşitleri bulunuyor. Bunlar arasında en pratik seçenek ise termos bardak çeşitleri. Çoğunlukla 250 ml ile 500 ml arası hacme sahip olan bu termoslar günlük kullanım için tercih ediliyor. İçeceklerinizi kısa bir mesafeye taşımak ya da işlerinizi hallederken kahvenizin soğumasını engellemek için termos bardaklardan yararlanabilirsiniz. Fakat bu ürünlerin kapak kısmı uzun süre taşımak için pek de uygun değil. Yani termos bardağınızı çantaya atıp birkaç saat taşımak isteseniz sızıntı sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Eğer uzun süre taşımak için bireysel kullanıma yönelik bir ürün istiyorsanız şişe formundaki termoslar tam da size göre. Çok daha yüksek güvenlikli bir kapak tasarımına sahip olan bu tür termoslar sayesinde içeceğinizin sıcaklığını saatlerce koruyabilir ve çantanızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Sürahi formundaki termoslar ise hepimizin eskiden beri görmeye aşina olduğu çeşitlerden. Pikniklerin ve günübirlik kampların olmazsa olmazı diyebileceğimiz bu ürünler yüksek miktarda içeceği uzun süre sıcak veya soğuk tutabilmenize yardımcı oluyor. Form olarak değişiklik gösteren çeşitlerden bahsettikten sonra termos neyden yapılır konusuna da değinebiliriz. Kullanılan farklı materyaller termos çeşitlerinin farklılaşmasını sağlıyor. Genellikle çelik, plastik, cam ve alüminyum malzemeleri termos yapımında kullanılıyor. Cam malzeme, geçmişte sıkça kullanılsa da günümüzde yerini alüminyum ve çeliğe bıraktığı için alışveriş esnasında bu çeşitlere daha sık rastlayabilmeniz mümkün.
Termos Neden Soğutmaya Başlar?
Daha önce memnun kaldığınız bir termos, zamanla içeceklerinizi daha hızlı sürede soğutmaya başlayabilir. Bu noktada termos neden soğutur bunu anlamak gerekiyor. Sorunun neyden kaynaklandığını çözebilmek için gözden geçirebileceğiniz birkaç nokta bulunuyor. Bunlardan ilki termosun dışarı sıcaklık vermesi. Normalde, termosun içerisindeki suyun sıcaklığını dışarıdan hissedememeniz gerekiyor. Bunun sebebi ise termosun içerisindeki iki katmanın arasında hava bulunmaması. Isıyı iletecek bir hava olmadığında sıcaklık da dışarı yansımıyor. Eğer termosunuz çok fazla darbe aldıysa veya yüksek bir yerden düştüyse bu durumda termos hava almış olabilir. Bu da ısıyı koruma özelliğinin azaldığının bir işaretidir. Termos neden sıcak tutmaz sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise kapak hakkında oluyor. Havanın tek çıkış yolu olan kapakta silikondan üretilen bir conta bulunuyor. Hava geçişini engelleyen bu ürün hasar gördüğünde kapaktan hava sızıntısı yaşanabiliyor. Başlarda yalnızca hava sızıntısı olsa da conta fazla deforme olduğunda bu bölümden sıvı sızıntısı da yaşanabiliyor. Siz de termosun daha hızlı soğutmaya başladığını fark ederseniz ürünü aldığınız yerle iletişime geçmenizde fayda var. Termos neden bozulur sorusunun bazen daha farklı yanıtları da olabiliyor. Fakat en kolay tespit edebileceğiniz sorunlar bu iki durumda ortaya çıkıyor.
Termos Nasıl Temizlenir?
Termos temizliği çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Uzun süre kapalı kalan bu ürünler her kullanımdan sonra temizlenmezse bakterilerin üremesine davetiye çıkarıyor. Hayatınıza kolaylık getiren bu ürünleri kullanırken sağlığını tehdit edecek durumlar ortaya çıkarmamak için temizlik konusunu aksatmamanız gerekiyor. Termos nasıl temizlenir ve hangi noktalara dikkat etmeniz gerekir gelin birlikte inceleyelim.
Termosun İlk Kullanımı
Termosunuzu kullanmaya başlamadan önce steril hale getirmeniz gerekiyor. Bunun için ilk kullanımdan önce tüm parçaları ayırıp temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sahip olduğunuz termos, bulaşık makinesinde yıkanabilir özellikteyse bu parçaları direkt olarak makineye de atabilirsiniz. Elde yıkama seçeneğinde ise termosun içerisine biraz sıcak su ve çok az miktarda bulaşık deterjanı koyabilirsiniz. Deterjan kokusunun termosta kalmaması için miktarı fazla kaçırmamanız önemli. Bu noktada termosun ağzını kapatıp birkaç saniye çalkalayabilirsiniz. Daha sonra bulaşık süngerinin yumuşak tarafıyla tüm yüzeyleri nazikçe ovalamanız gerekiyor. Eğer eliniz termosun içerisine tamamen uzanmıyorsa bu noktada sap bölümü uzun olan şişe temizleme süngerlerinden de faydalanabilirsiniz. Tüm parçaları güzelce yıkadıktan sonra ılık su ile durulamanız yeterli.
Termostaki İnatçı Lekeler
Termosunuzun içerisindeki inatçı lekeleri temizlemek için yalnızca iki malzemeye ihtiyacınız var. Karbonat ve sirkenin temizleyemediği leke yok diyebiliriz. Tencere ve tavalarda dahi yanık lekelerini temizlemeye yardımcı olan bu doğal malzemeler termos kullanımına son derece uygun. Uygulama için ılık suyun içerisine iki yemek kaşığı karbonat ve aynı oranda sirke eklemeniz yeterli. Bu suyu termosun içerisinde birkaç saat bekletebilirsiniz. Fakat bekleme süresince basınçtan zarar görmemesi için kapağı açık bırakmanız önemli. Sonrasında sünger ile sürterek inatçı lekelerden kurtulabilirsiniz.
Dar Ağızlı Termos Temizliği
Ağzı dar ve iç hacmi geniş olan termos çeşitlerini temizlemek bir hayli zorlayıcı. Fakat sorunun çözümü oldukça basit. Termosunuzun içerisine bir su bardağının 4’te 1’i kadar pirinç ve yarım su bardağı kadar da beyaz sirke eklemeniz yeterli. Sonrasında termosun kapağını kapatıp birkaç dakika çalkalamanız gerekiyor. Bu çalkalama işlemini aralıklı olarak 2-3 defa daha tekrarlayıp içini boşaltabilirsiniz. Durulamak için ılık suyu termosa döküp güzelce çalkalamalısınız. Daha sonra ürünün iç haznesi kuruyana kadar ağzını açık bırakarak termos temizliğini tamamlayabilirsiniz.